Головна » 2014 » Липень » 11 » Сім питань, які потрібно поставити при купівлі КАСКО (польський досвід)
18:12
Сім питань, які потрібно поставити при купівлі КАСКО (польський досвід)

Купуючи КАСКО, ми зазвичай звертаємо увагу лише на ціну. Однак не менш важливим є страхове покриття і якість послуг компанії, в якій ми хочемо застрахуватися. Чим цікавитися, купуючи автоКАСКО, радить Кшиштоф Міхалек, керівник відділу автострахування Liberty Direct

1. Який розмір франшизи за збитками?

Франшизу зазначають у страховому договорі. Це певний відсоток або сума збитку, яку ми маємо відшкодувати самостійно в разі крадіжки авто чи аварії. Чим вище франшиза, тим нижче страховий тариф КАСКО. Але ми повинні пам'ятати, що франшиза означає також меншу компенсацію за страховими випадками. Зазвичай під час купівлі КАСКО страховик дає нам можливість відмовитися від франшизи. Як правило, це можна зробити лише зі збільшенням страхового платежу.

2. Яким чином компанія відшкодовує збитки?

У випадку з КАСКО швидке і ефективне відшкодування збитків має бути ключовим фактором, що визначає вибір страховки. Навіть більш важливим, ніж ціна. Польський страховий ринок, на жаль, не має єдиних стандартів для вимірювання якості відшкодування збитків. Натепер тільки список скарг клієнтів регулятору фінансового ринку відображає якість відшкодування шкоди, що пропонують різні СК. Ці рапорти дозволяють визначити відсоток скарг щодо числа проданих компанією полісів і таким чином визначити, як фірма виглядає на тлі інших компаній.

3. Чи пропонує компанія відшкодування збитків в рамках так званої прискореної процедури?

Більшість претензій автострахування стосуються дрібних пошкоджень деталей автомобіля. Цей незначний збиток деякі страховики відшкодовують у рамках так званої прискореної процедури. Виплата компенсації в такому випадку відбувається швидко, без додаткового огляду пошкодженого транспортного засобу, навіть протягом декількох днів. Скористатися такою процедурою можна, коли, приміром, відламається дзеркало або погнеться бампер. Але слід перевірити, чи пропонує СК такий варіант перед купівлею страховки.

4. Які знижки я можу використовувати?

Крім знижок за їзду без аварій, можна скористатися іншими акціями від страхових компаній. Незалежно від того, купуєте ви через агента, Інтернет або по телефону. Скажімо, це можуть бути знижки на оплату кредитною картою, промо-коди тощо.

5. Чи можна ремонтувати автомобіль у будь-якій майстерні?

У більшості компаній компенсація збитку за КАСКО проводять за двома варіантами — готівковим або безготівковим. Безготівковий варіант означає виплату відшкодування безпосередньо сервісу, який ремонтує транспортний засіб. Розрахунок здійснюється на основі кошторису, зробленого в майстерні, і узгодженого зі страховою компанією. Найчастіше такий ремонт проводять у сервісі, з яким СК підписала договір про співпрацю, або яким дали дозвіл на ремонт з безготівковою оплатою. У другому випадку компенсацію виплачують страховій компанії, а ремонт вона здійснює у самостійно обраній майстерні.

6. Чи можна за договором КАСКО лагодити авто з оригінальними запчастинами?

Для багатьох водіїв важливо, щоб їх автомобіль ремонтували з використанням оригінальних деталей. Для цього потрібно вже на етапі покупки поліса звернути увагу на те, чи передбачають умови страховки відшкодування збитків з використанням таких деталей. При цьому важливо пам'ятати, що ремонт з використанням оригінальних запчастин значно підвищує ціну поліса. Тож якщо у вас старе авто, варто подумати, чи будуть оригінальні запчастини дійсно необхідними.

7. Що таке страхова сума?

Страхова сума — це сума, яка відображає витрати, що має покрити страховик у разі виплати компенсації. Цю суму зазвичай зазначають у полісі. Страхова сума повинна бути оцінена, щоб відповідати реальній вартості транспортного засобу на день укладання договору страхування. Якщо страхову суму визначать неправильно, то у разі переоцінки вам доведеться платити високий внесок. Однак у випадку недооцінки — за крадіжки або аварії, ми отримаємо компенсацію, яка не відповідатиме реальній вартості транспортного засобу. Тому важливо перевірити перед укладенням договору страхування КАСКО, чи є страхова сума адекватною.

(переклад з польської — з www.bankier.pl )

Переглядів: 476 | | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar