Головна » 2014 » Серпень » 28 » Автомобілі-клони: як не стати жертвою шахраїв
22:33
Автомобілі-клони: як не стати жертвою шахраїв

     Проблема автодвійників стала як ніколи актуальною через військові дії у східному регіоні країни. На Донбасі терористи відбирають машини просто на дорозі. Крім того, їм вдалося захопити декілька відділень міліції, в результаті чого у них з'явився доступ до свідчень про реєстрацію. Все це дає можливість бандитам робити автомобілі-клони, - пише www.auto-club.pl.ua.

   Для початку шахраї вилучають транспортний засіб, після чого готують для нього підроблені документи. Із бази ДАІ вони знаходять держномер іншої машини такого ж кольору і марки, а також виписують підроблене свідоцтво номера кузова. Після цього переганяють автомобіль в інший регіон для подальшого продажу. Згідно словами Анатолія Сидоренка, глави ДАІ, їздити на таких машинах заборонено. Якщо торік подібні випадку були одиничні, то на даний момент кількість автомобілів-клонів близько сотні.

Купівля машин-клонів - які наслідки?

Якщо ви придбали такий автомобіль, то у вас після подібної покупки може виникнути маса проблем. Якщо справжній власник транспортного засобу порушить правила дорожнього руху, наприклад, потрапить в ДТП і сховається або не заплатить штраф, то автомобіль з цими номерами одразу потрапить в розшук. Відповідно, автомобіль-клон також опиниться під прицілом і його можуть забрати на штрафмайданчик. Крім цього, в ДАІ відразу виявлять підробку автомобіля.

Як не стати жертвою шахраїв

Раніше подібні транспортні засоби завжди продавалися тільки за довіреністю. Продавець, як правило, аргументував це тим, що йому ніколи йти в ДАІ, щоб зняти авто з обліку. Якщо до 2013 року при знятті автомобіля з обліку завжди проводилась експертиза, яка могла виявити вварені номери кузова, то сьогодні при оформленні авто вона не обов'язкова.

Таким чином, виходить дивна ситуація. Покупець знімає автомобіль з обліку і отримує нові номери. Що ж до власника оригінальної машини, то він з'ясовує, що його транспортний засіб вже знято з обліку в ДАІ. Оскільки він за законом є єдиним законним власником машини, то він пише заяву в міліцію. Розслідування дозволяє швидко знайти автомобіль-клон, після чого його вилучають. Якщо ви купили машину-клон, яку потім вилучили, ви можете подати заяву на продавця, проте в більшості випадків його просто не знаходять.

Щоб уникнути подібної ситуації, насамперед потрібно звернути увагу на вартість автомобіля. Ціна нижче середньоринкової обов'язково повинна вас насторожити.

Крім того, ви можете замовити експертизу, вартість якої складає всього 240 грн. Отриманий сертифікат краще зберегти.

Переглядів: 439 | | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar